رم از مهم‌ترین قطعات سخت‌افزاری محسوب می‌شود که ارتقاء و چگونگی عملکرد آن نقش مهمی در سرعت کامپیوتر، لپ‌تاپ، سرور و تلفن‌های همراه هوشمند دارد. برخی تصور می‌کنند که کارایی و عملکرد رم‌ها یکسان بوده، در صورتی‌که چنین نیست. در این مقاله قصد داریم اطلاعات کامل‌تری را در این باره ارائه داده تا بیشتر با تفاوت رم سرور با رم معمولی آشنا شوید.

تعریف حافظه رم

حافظه رم RAM قطعه سخت‌افزاری اصلی و بسیار مهم در دستگاه‌های محاسباتی بوده و در واقع همان حافظه دسترسی به صورت تصادفی است. وظیفه این قطعه نگهداری اطلاعات فعلی و در جریان در برنامه‌های کاربردی و سیستم عامل است. به طور کلی رم یک حافظه اولیه و اصلی به شمار می‌آید که به صورت موقت داده و اطلاعات را ذخیره کرده و بازیابی آن را توسط دستگاه امکان‌پذیر می‌سازد. عملکرد فوق سبب سرعت در فرایند آدرس‌دهی و انتقال در پردازنده می‌شود. اما کلیه اطلاعات ذخیره شده در رم به جریان برق وابسته بوده و در صورت قطع آن کلیه اطلاعات در این حافظه موقت پاک خواهد شد.

تمامی دستگاه‌های الکترونیکی دارای حافظه رم هستند که طبق نوع دستگاه در داخل پردازنده یا برد مداری سیستم نصب می‌شود. دستگاه‌هایی که مجهز به برد مداری و پردازنده مجزا هستند برای داشتن کارایی نیازمند رم خواهند بود. در عصر حاضر با توجه به پیشرفت فناوری در بازار الکترونیکی و IT تولیدات مربوط به حافظه رم نیز تحولات گسترده و عظیمی را تجربه کرده است. هرچند که عملکرد کلیه رم‌ها برای سرعت دادن به کارایی دستگاه، بازیابی اطلاعات، ذخیره داده‌ها، خواندن و نوشتن اطلاعات بوده اما کارایی رم با توجه به نوع دستگاه و تکنولوژی‌های آن و مدل رم متفاوت است.

تعریف رم معمولی

برای اینکه با تفاوت رم سرور با رم معمولی بیشتر آشنا شوید بهتر است ابتدا به تعریف رم معمولی بپردازیم. رم‌های معمولی تحت عنوان رم دسکتاپ نیز معرفی می‌شوند و اغلب بر روی لپ‌تاپ و PC مورد استفاده قرار می‌گیرند. قطعه فوق از مهم‌ترین اجزا سخت‌افزاری به شمار می‌آید که بر عملکرد و سرعت لپ‌تاپ یا کامپیوتر تاثیر می‌گذارد. بر همین اساس با کم بودن میزان رم، کارایی و عملکرد دستگاه نیز بسیار کند خواهد شد. اما با نصب رم به میزان زیاد نیز هیچ‌گونه مزیتی به دستگاه اضافه نمی‌شود.

زمانی که فایل یا برنامه‌ای در سیستم باز می‌شود داده‌ها از حافظه ثانویه انتقال داده شده و در رم کپی می‌شوند. این اطلاعات تا هنگام بسته شدن آن فایل و یا برنامه در حافظه رم باقی خواهند ماند. در زمان بوت شدن سیستم نیز RAM همین عملکرد را برای بالا آوردن سیستم عامل اجرا خواهد کرد.

استفاده از رم معمولی چه مزایا و معایبی دارد؟

هرچند که هر لپ‌تاپ و یا کامپیوتری بدون استفاده از رم کارایی خود را از دست می‌دهد، اما رم معمولی در مقایسه با رم‌های تولید شده در بازار از مزایا و معایبی برخوردار است که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

مزایا

✅ برخورداری از عملکردی بسیار سریع در مقایسه با ذخیره‌ساز ثانویه
✅ داشتن سرعت بالا
✅ مصرف انرژی در رم‌های معمولی به نسبت درایوهای دیسک بسیار کمتر است
✅ رم‌های معمولی عمر باتری در سیستم را افزایش می‌دهند

معایب

✅ رم‌های معمولی در مقایسه با حافظه پنهان CPU از عملکرد کندتری برخوردار هستند.
✅ دارای محدودیت فضا هستند.
✅ امکان به وجود آمدن خطا و همچنین از بین رفتن اطلاعات وجود دارد.

 تعریف رم سرور

بعد از پرداختن به رم معمولی نوبت به تعریف رم سرور می‌رسد تا با توجه به آن، تفاوت رم سرور با رم معمولی بیشتر مشخص شود. در یک نگاه کلی عملکردی درست مانند رم معمولی خواهد داشت. اما با توجه به اینکه حفظ اطلاعات، نوشتن دیتا و سرعت خواندن آن در سرور بسیار مهم است، عملکرد آن نیز بسیار بیشتر از حافظه رم خواهد بود که این امر به دلیل مجهز بودن رم سرور به تکنولوژی‌های ویژه است. در زمان خرید رم سرور لازم است نکاتی را مد نظر قرار دهید تا انتخاب درستی در این زمینه داشته باشید. برخی از این موارد عبارتند از:

✅ در نظر گرفتن تعداد کاربران: بر همین اساس چنانچه تعداد کاربران بیش از ۱۵ نفر باشد که به صورت همزمان مشغول به کار هستند لازم است جهت هر ۵ کاربر اضافه شده ۱ الی ۲ گیگابایت رم سرور اضافه در نظر بگیرید.
✅ توجه به حجم پایگاه داده: با توجه به اینکه حجم ذخیره‌سازی اطلاعات تاثیر مستقیمی بر روی پردازش دارد، چنانچه شرکت و یا سازمان مورد نظر به جابجایی کمتر از ۵۰ گیگابایت دیتا می‌پردازد، تهیه ۳۲ گیگابایت برای آن کافی خواهد بود.
✅ محاسبه میزان رشد: از محاسبه میزان رشد پایگاه داده در هر سال اطمینان حاصل کنید و آن را مبنای خرید رم در سال‌های آینده جهت ارتقاء بیشتر قرار دهید.
✅ در نظر گرفتن رم بر روی نرم‌افزارهای اضافی: در زمان خرید رم سرور به هر نوع نرم‌افزار اضافی که روی سرور کار می‌کند توجه کنید.

پیشنهاد ویژه ⚡ : خرید رم سرور HP

تفاوت رم سرور با رم معمولی

در این بخش از مقاله به بررسی تفاوت رم سرور با رم معمولی می‌پردازیم. همان‌طور که اشاره شد عملکرد رم سرور به خاطر حساس‌تر بودن آن در مقایسه با رم معمولی، از ساختار و تکنولوژی طراحی شده متفاوتی برخوردار است که در ادامه به شرح این تفاوت‌ها خواهیم پرداخت.

رمز سرور مجهز به تکنولوژی ECC بوده که جهت تشخیص خطا در ساختار آن قرار گرفته است، در صورتی‌که رم معمولی چنین قابلیتی ندارد. برخورداری از این تکنولوژی در رم سرور باعث می‌شود اطلاعات سیستم دارای پایداری و امنیت کامل‌تری باشد و بدین ‌ترتیب امکان از بین رفتن اطلاعات به صفر خواهد رسید. همچنین تکنولوژی ECC خطای چند بیتی را از بین برده و به حافظه سرور قدرت اصلاح آن را داده و یا آن را نادیده می‌گیرد تا از خاموش شدن و هنگ ناگهانی سیستم در هنگام بارگیری اطلاعات جلوگیری شود. هرچند رم معمولی تاثیر بسزایی در افزایش عمر باتری و مصرف انرژی دارد، اما رم سرور نیز به دلیل مجهز بودن به فناوری پیش‌بینی خطا سبب می‌شود تا میزان مصرف انرژی بسیار کاهش یابد.

سخن پایانی

تقریباً هیچ دستگاهی بدون وجود رم کارایی نخواهد داشت؛ اما لازم است در هنگام خرید حافظه موقت به کاربردی بودن و نکات فنی آن توجه کنید. چنانچه بیشترین فعالیت شما به سرور مربوط می‌شود حتماً از فناوری‌های به‌ کار رفته در آن مانند باس RAM، فرکانس، ECC، سازگاری آن با پردازنده و غیره مطمئن شوید. توجه به این موارد باعث می‌شود تا سرعت عملکرد و کارایی سیستم شما در حالت بسیار مطلوبی قرار گیرد.